Somloi galuska (desert unguresc)
Author: sonia // Category:
Demult mi-am propus sa pregatesc acest desert...si iata ca a venit vremea. L-am savurat odata la o cofetarie din Budapesta si mi-a placut foarte foarte mult. Este ideala pentru cei care iubesc deserturile aromate ...
Ingrediente:
Pentru blaturi:
6 oua
12 linguri zahar
6 linguri apa
1 plic praf de copt
1 lingura cacao
1 lingura nuca
4+3+3 linguri faina
Pentru crema:
700 ml lapte
7 linguri zahar
1 zahar vanilat
1 budinca vanilie
2 oua
Pentru sirop:
150 ml apa
7 linguri zahar
1 esenta rom (eu am folosit o sticluta dr Oetker)
1/2 lamaie rasa
1/2 portocala rasa
100g stafide
Pentru sosul de ciocolata:
5 linguri zahar
100 ml apa
1 lingura cacao
1 esenta rom
1 zahar vanilat
+100g nuci taiate bucati mai mari
+100ml frisca pt ornat
Mod de preparare:
Pentru blaturi - separam 6 oua, batem cu mixerul albusurile cu un praf de sare si cele 12 lg zahar, adaugam apa, galbenusurile si praful de copt.
Impartim aluatul in 3 parti egale - intr-unul punem 4 lg faina, in al doilea 1 lg nuca si 3 lg faina iar in al treilea aluat adaugam 3 lg faina si 1 lg cacao.
Astfel avem 3 aluaturi diferite. Aveti doua optiuni: ori coaceti fiecare aluat individual, ori puneti in tava cate o lingura din fiecare, alternand culorile (cum am facut eu)
Astfel obtinem 3 foi. Sa nu uitam sa folosim hartia de copt pt ca foile sunt destul de subtiri.
Foile se coc la foc mic, in cuptorul preincalzit.
Pentru sirop fierbem apa cu zaharul, luam cratita de pe foc si adaugam restul ingredientelor.
Pentru crema - separam galbenusurile, la care adaugam zaharul, zaharul vanilat, budinca si putin lapte din cei 700 ml; restul de lapte il punem la fiert; cand fierbe, adaugam compozitia obtinuta mai sus si fierbem la foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa.
Daca e cazul adaugam 1 lg amidon alimentar (pt ingrosare). Dupa ce se raceste crema, incorporam albusurile batute bine si amestecam incet.
Insiropam blaturile dupa care presaram nuca taiata (a mea a fost prajita)
Pentru siropul de ciocolata amestecam ingredientele si le punem la fiert. Siropul il folosim rece!
Ansamblam prajitura astefel: punem prima foaie, o insiropam, nuci taiate, crema, a doua foaie, sirop,nuca, crema, a treia foaie si sirop (cat a mai ramas :))
Se lasa prajitura 5-6 ore la rece, dupa care se serveste in boluri de sticla sau in farfurii astfel: se desprind bucati din prajitura cu o lingura, apoi se stropeste cu sosul de ciocolata si se orneaza cu frisca.
Pofta buuuunaaaaaaa!!!
Pentru blaturi:
6 oua
12 linguri zahar
6 linguri apa
1 plic praf de copt
1 lingura cacao
1 lingura nuca
4+3+3 linguri faina
Pentru crema:
700 ml lapte
7 linguri zahar
1 zahar vanilat
1 budinca vanilie
2 oua
Pentru sirop:
150 ml apa
7 linguri zahar
1 esenta rom (eu am folosit o sticluta dr Oetker)
1/2 lamaie rasa
1/2 portocala rasa
100g stafide
Pentru sosul de ciocolata:
5 linguri zahar
100 ml apa
1 lingura cacao
1 esenta rom
1 zahar vanilat
+100g nuci taiate bucati mai mari
+100ml frisca pt ornat
Mod de preparare:
Pentru blaturi - separam 6 oua, batem cu mixerul albusurile cu un praf de sare si cele 12 lg zahar, adaugam apa, galbenusurile si praful de copt.
Impartim aluatul in 3 parti egale - intr-unul punem 4 lg faina, in al doilea 1 lg nuca si 3 lg faina iar in al treilea aluat adaugam 3 lg faina si 1 lg cacao.
Astfel avem 3 aluaturi diferite. Aveti doua optiuni: ori coaceti fiecare aluat individual, ori puneti in tava cate o lingura din fiecare, alternand culorile (cum am facut eu)
Astfel obtinem 3 foi. Sa nu uitam sa folosim hartia de copt pt ca foile sunt destul de subtiri.
Foile se coc la foc mic, in cuptorul preincalzit.
Pentru sirop fierbem apa cu zaharul, luam cratita de pe foc si adaugam restul ingredientelor.
Pentru crema - separam galbenusurile, la care adaugam zaharul, zaharul vanilat, budinca si putin lapte din cei 700 ml; restul de lapte il punem la fiert; cand fierbe, adaugam compozitia obtinuta mai sus si fierbem la foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa.
Daca e cazul adaugam 1 lg amidon alimentar (pt ingrosare). Dupa ce se raceste crema, incorporam albusurile batute bine si amestecam incet.
Insiropam blaturile dupa care presaram nuca taiata (a mea a fost prajita)
Pentru siropul de ciocolata amestecam ingredientele si le punem la fiert. Siropul il folosim rece!
Ansamblam prajitura astefel: punem prima foaie, o insiropam, nuci taiate, crema, a doua foaie, sirop,nuca, crema, a treia foaie si sirop (cat a mai ramas :))
Se lasa prajitura 5-6 ore la rece, dupa care se serveste in boluri de sticla sau in farfurii astfel: se desprind bucati din prajitura cu o lingura, apoi se stropeste cu sosul de ciocolata si se orneaza cu frisca.
Pofta buuuunaaaaaaa!!!
0 Responses to "Somloi galuska (desert unguresc)"
Trimiteți un comentariu